Projecte europeu per a crear una comunitat de semàntica multimèdia

Download Pdf

Per a més informació, podeu consultar www.mediamixer.eu

Cap a un mercat europeu de fragments de contingut

Amb un finançament per part de la Unió Europea de gairebé 1 milió d’euros, el passat 15 de novembre es va engegar el projecto MediaMixer. Participen vuit organitzacions de set països europeus que, al llarg de divuit mesos, treballaran amb l’objectiu de crear i donar suport a una comunitat de productors, arxius i re-distribuïdors de continguts audiovisuals. Se’ls recolzarà en l’adopció de tecnologies multimèdia semàntiques en els seus sistemes i fluxos de treball amb vista que formin part de la llavor d’un futur mercat europeu de fragments de contingut per a la seva reutilització i comercialització.

MediaMixer es centrarà en eliminar les barreres que actualment dificulten el funcionament d’aquest mercat, simplificant aspectes com l’accés als continguts, la posada a disposició o la reutilització de fragments de contingut, i abordant les problemàtiques relacionades amb l’obtenció de drets de propietat intel·lectual. Els resultats beneficiaran a la indústria audiovisual, però també facilitaran un major accés fora dels canals tradicionals, com en portals de contingut generat pels usuaris o que noves empreses i professionals puguin monetitzar la producció o el consum de continguts.

MediaMixer està format per un consorci d’organitzacions pioneres en recerca en semàntica multimèdia, que es focalitza en captar el significat (conceptes) de continguts audiovisuals o parts d’ells (fragments). D’aquesta forma, els ordinadors poden processar i gestionar grans repositoris de continguts o fluxos de treball per a la seva cerca, anàlisi, reutilització i gestió de drets (redistribució, obres derivades, compilacions,…).

STI International Consulting i Research GmbH, basat a Viena, Àustria, lidera MediaMixer. És una spin-of de l’Institut Internacional de Tecnologia Semàntica (STI2) que presta serveis de gestió d’esdeveniments, formació i investigació. El consorci està format també pel centre d’investigació CERTH-ITI, sota els auspicis de la Secretaria General de Recerca i Tecnologia de Grècia (GSRT), situat a Tessalònica, Grècia; EURECOM, una dinàmica escola de postgrau i centre de recerca en sistemes de comunicacions a Sophia Antipolis, França; Condat AG, una PIME situada a Berlín, Alemanya, que desenvolupa i integra solucions innovadores per a empreses europees; el Jožef Stefan Institute (JSI), de Eslovènia, l’institut de recerca que manté la plataforma VideoLectures.NET (un repositori lliure i d’accés obert amb material educatiu que inclou vídeos de conferències científiques); Acuity Unlimited, basat a Londres, Regne Unit, un dels principals contribuïdors del repositori de continguts de codi obert Fedora Commons; Citizenside, basada a París, França, que proporciona una plataforma per a vídeos generats per usuaris sobre fets d’actualitat, anomenat “Reporter Kit”, que recull, valida i publica notícies de periodisme ciutadà; així com la Universitat de Lleida (UDL), universitat amb seu a Lleida, Espanya, pionera en l’aplicació de les tecnologies semàntiques a la gestió de drets d’autor.

Els socis amb experiència en semàntica multimèdia (anotació, anàlisi, cerca, detecció de fragments,…) són STI International, EURECOM, CERTH-ITI i CONDAT, així com Acuity Unlimited i UdL, experts en l’àrea de la gestió dels drets d’autor amb tecnologies semàntiques.

Mitjançant la combinació d’una comunitat en línia, demostradors i esdeveniments participatius, es generarà una comunicació bidireccional entre recerca i indústria per a potenciar l’ús d’aquestes tecnologies entre la indústria audiovisual.